Η ομάδα TUCer συμμετείχε για έκτη φορά στον διεθνή διαγωνισμό οικονομίας Shell Eco Marathon 2013, που πραγματοποιήθηκε στο Ρόττερνταμ της Ολλανδίας (15-19/5). Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 183 ομάδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από 24 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. 

Μετά από ένα δύσκολο αγώνα με πολύ μεγάλο ανταγωνισμό κατάφερε να καταταγεί στην 4η θέση, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα χρονιά ότι βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Μάλιστα, κατάφερε να σπάσει τρεις συνεχείς φορές το δικό της ρεκόρ κατανάλωσης, φτάνοντας στα 64Km/Kwh. 

Η ομάδα κέρδισε το βραβείο της Ενεργειακής Πρόκλησης (Shell Student Energy Challenge), διαγωνισμός που εντάχθηκε υποχρεωτικά εφέτος στον Μαραθώνιο. Και οι 183 ομάδες κλήθηκαν να παρουσιάσουν μία έρευνα σχετικά με τις μελλοντικές ενεργειακές προοπτικές του πλανήτη το 2050 και να τις απεικονίσουν σε μία μόνο σελίδα μεγέθους Α4 .

Η πρόταση της ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή, καθώς παρουσίασε μια καλά τεκμηριωμένη προσέγγιση σχετικά με την ενεργειακή πρόκληση. Στους κριτές άρεσε ο τρόπος με τον οποίο προτάθηκαν οι νέες πράσινες τεχνολογίες καθώς περιέχει εκτιμήσεις τόσο για τα βέλτιστα όσο και τα λιγότερο ελπιδοφόρα ενεργειακά σενάρια του μέλλοντος. Επιπλέον, οι πέντε καλύτερες προτάσεις του διαγωνισμού τέθηκαν στην κρίση των πάνω από 45.000 επισκεπτών του διαγωνισμού για τέσσερεις συνεχείς ημέρες σε ειδική ηλεκτρονική ψηφοφορία. Και εδώ η ομάδα κατέκτησε το Βραβείο του Κοινού (People’s Choice Award), αποδεικνύοντας ότι εκτός από τους κριτές κέρδισε και το κοινό, αφήνοντας πίσω Πανεπιστήμια όπως του Delft και της Οξφόρδης.