Η ομάδα μας συμμετείχε, για τέταρτη φορά, στον διεθνή μαραθώνιο οικονομίας καυσίμου ShellEcoMarathon 2011, που πραγματοποιήθηκε (26-28 Μαίου) στην πίστα EurospeedwayLausitz, στην Γερμανία. Σε αυτόν συμμετείχαν 212 ομάδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο. Στην μεγάλη κατηγορία οχημάτων του διαγωνισμού, δηλαδή τα οχήματα πόλης (UrbanConcept), στην οποία συμμετείχε και το Πολυτεχνείο Κρήτης με το ER11, πήραν μέρος 64 ομάδες.

Το ER11 είναι ένα πρωτότυπο μονοθέσιο το οποίο διαθέτει κυψέλες καύσιμου υδρογόνου και κινείται με ηλεκτρικό κινητήρα, εκπέμποντας μηδενικούς ρύπους προς την ατμόσφαιρά και παρέχοντας αθόρυβη μετακίνηση. Στο νέο όχημα που παρουσίασε η ελληνική ομάδα (εξέλιξη του περυσινού μοντέλου ER10), προστέθηκαν αρκετά νέα συστήματα που στόχο είχαν τόσο την ασφάλεια όσο και την συνεχή ενημέρωση του οδηγού, όπως η καταγραφή δεδομένων κατά την διάρκεια του αγώνα από αισθητήρες και η παρουσίαση τους σε οθόνη αφής και η εξέλιξη ενός καινοτόμου ηχητικού συστήματος προειδοποίησης πεζών, δικυκλιστών και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Οι παραπάνω προσθήκες είχαν ως αποτέλεσμα η ομάδα μας να βρεθεί ξανά στην πρώτη θέση στο Διαγωνισμό Ασφαλείας οχημάτων (ADAC Safety Awards).Η επιτυχία αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς είναι σπάνιο μια ομάδα να πάρει το παραπάνω βραβείο δυο συνεχόμενες χρονιές. Μάλιστα, η κριτική επιτροπή τόσο από το βάθρο της απονομής όσο και στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού τόνισε την αξία της ελληνικής συμμετοχής, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι κριτές έντυπωσιάστηκαν τόσο από την οργάνωση του χώρου της ομάδας αλλά και από το όχημα, τα οποία ξεπερνούσαν τις προσδοκίες μας σε επίπεδο ασφάλειας. Χρησιμοποίησαν τις εμπειρίες της προηγούμενης χρονιάς και ανέπτυξαν και υλοποίησαν μια μοναδική ιδέα ενός συστήματος προειδοποίησης πεζών....»

Ωστόσο, στο όχημα ER11 έγιναν σημαντικές βελτιώσεις και σε άλλους τομείς (ηλεκτρικά και μηχανικά συστήματα) ώστε να αποκτήσει καλύτερη ποιότητα κύλισης και να βελτιωθεί περαιτέρω η κατανάλωση καυσίμου. Ο στόχος επετεύχθει καθώς η ομάδα κατάφερε επίδοση 45 Km/KWh (430 Km/l). Βελτίωσε έτσι την περυσινή επίδοση της και κατετάγει τελικά στην 8η θέση της κατηγορίας της.

Συνοπτικά Τεχνικά Χαρακτηριστικά ER11:

  • Πλαίσιο:Σωλήνες Αλουμινίου
  • Κάλυμα:Ανθρακονήματα
  • Κινητήρας:Ηλεκτρικός
  • Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας:Κυψέλη Υδρογόνου
  • Διαστάσεις:2,5x1,25x1 (ΜxΠxY σε μέτρα)
  • Βάρος Οχήματος: 110 kg